Έγραψαν για το βιβλίο...

Ο Ορέστης έχασε τη μητέρα του όταν ήταν τριών ετών. Κουβάλησε στην εφηβεία παράπονα από την σκληρή θεία που τον μεγάλωσε. Βρήκε απάγκιο και υποστήριξη στην δεύτερη καλόκαρδη σύζυγο του πατέρα. Βρήκε και στον νέο του αδερφό, τον Νίκο, έναν σύμμαχο που υπέφερε κι αυτός από δικά του τραύματα. Σιγά σιγά όμως, συνέβησαν γεγονότα που μεταμόρφωσαν το δυο παιδιά σε νέους με όραμα και λαχτάρα για δημιουργία.

Το βιβλίο έχει ενδιαφέρουσα υπόθεση, με άρτια γλώσσα και διακριτική λογοτεχνική πνοή. Τα ευαίσθητα θέματα που αναφέρει ο συγγραφέας, τα χειρίζεται με γνώση και προτάσσει νέες ιδέες.

Ο τρόπος προσέγγισης του θέματος και η ανάπτυξή του, εκφράζουν την εσωτερικότητα του συγγραφέα όπου αναδεικνύεται ήθος και ευπρέπεια. Η κατάληξη του ήρωα και το τραγικό τέλος της ζωής του -για παιδικό και εφηβικό βιβλίο -καταπνίγει κάθε ελπίδα για τον μικρό αναγνώστη στον οποίο θα πρέπει να δίδεται μέσα από το κείμενο η Ελπίδα ως παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας θα πρέπει να αφήσει πιο ελεύθερη τη λογοτεχνική του γραφή και καλό θα είναι στο μέλλον να εκφράζει την εσωτερικότητά του πιο άνετα κι όχι δεσμευμένη σε διδακτισμό.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο από έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ

Κριτική Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη (Μέλος Κριτικής Επιτροπής του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)

Η ιστορία του μικρού Ορέστη κερδίζει τις εντυπώσεις. Ένα υπέροχο βιβλίο με πολλαπλά μηνύματα!

Αλεξάνδρα Κομνηνού (φιλόλογος)

"Ένα βιβλίο που στις σελίδες του βρίσκει κανείς τον εαυτό του είτε ως μαθητής είτε ως δάσκαλος είτε ως γονιός. Με την ευαισθησία που διακρίνει τον συγγραφέα του και μέσα από τα μάτια του ήρωα του, Ορέστη, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με πολλές πτυχές της ζωής του. Στοχάζεται,αναπολεί και συγκινείται σε κάθε του σελίδα!"

Τώνια Μπαχά (Εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας)

"Το βιβλίο «Ένα χαμόγελο για τον Ορέστη» του Μανώλη Τσαγκάτου διαβάζεται ευχάριστα, γιατί ο συγγραφέας κάνει συναρπαστική την πλοκή, δημιουργώντας ανατροπές από την αρχή μέχρι το τέλος. Προσεγγίζει, αβίαστα, με ρεαλισμό και με ευαισθησία πολλά θέματα της ζωής, όπως τη φιλία, τον σχολικό εκφοβισμό, την εφηβεία. Η γλώσσα του απλή, κατανοητή πλησιάζει τον παιδικό αναγνώστη και τον ενήλικα, τέρποντάς τον να παρακολουθήσει όλη την αφήγηση μέχρι το ήρεμο, γλυκό, μελαγχολικό τέλος. Συστήνω ανεπιφύλακτα να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους."

Κωστής Βούλγαρης (Δάσκαλος)

"Ένα ρεαλιστικό βιβλίο για τη ζωή. Μέσα από αυτό αναδεικνύονται θέματα όπως η διαφορετικότητα, ο εκφοβισμός, ο έρωτας. Μετά τις δοκιμασίες του Ορέστη έρχεται η λύτρωση... Κι εδώ φαίνεται ότι αληθινή χαρά νιώθουμε μόνο κοντά στο Δημιουργό μας. Εκείνος είναι ο μόνος που μπορεί να μας αγαπήσει, να μας καταλάβει και τελικά να μας κάνει να χαμογελάσουμε... Για αναγνώστες όλων των ηλικιών!"

Αντωνία Κωσταρή (Εκπαιδευτικός)

"Το βιβλίο του Μανώλη Τσαγκάτου "Ένα χαμόγελο για τον Ορέστη" είναι ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και της νιότης του εν λόγω παιδιού. Μέσα από μία συναρπαστική αφήγηση, που διανθίζεται με απολαυστικούς διαλόγους, παρακολουθούμε τις δυσκολίες και τις περιπέτειες του ήρωα, αλλά- το σημαντικότερο- και τις ψυχικές του μεταπτώσεις καθώς έρχεται αντιμέτωπος με ποικίλες προκλήσεις. Ο συγγραφέας κατορθώνει με μαεστρία να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και την τελική -ευρηματική- λύση του δράματος. Οι έντονες κοινωνικές ανησυχίες του Μανώλη Τσαγκάτου αποτυπώνονται ανάγλυφα και με δεξιοτεχνία στο έργο του. Ο τρόπος που γράφει καθιστά εύκολο να ταυτιστεί κανείς με τον ήρωα και να τον ακολουθήσει στο ταξίδι του. Σε ό,τι με αφορά, ταξίδεψα με συγκίνηση στη δική μου εφηβεία και πρέπει να ομολογήσω ότι οφείλω στον Μανώλη ένα τεράστιο ευχαριστώ για το γεγονός αυτό!"

Γιώργος Γαρρής (δάσκαλος)

"Η γρήγορη εναλλαγή σκηνών, οι καλογραμμένοι διάλογοι, το καυστικό χιούμορ, η πολυμορφία των χαρακτήρων και το απρόσμενο τέλος καθιστούν την ανάγνωση του βιβλίου του Μανώλη Τσαγκάτου «Ένα χαμόγελο για τον Ορέστη» απολαυστική.

Ένα βιβλίο γραμμένο με ιδιαίτερη ευαισθησία που προσεγγίζει με ιδιαίτερο τρόπο κοινωνικά θέματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, ο ρατσισμός, τα οικογενειακά προβλήματα, η πολιτική και τα αναδεικνύει στη σωστή τους βάση.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου καταιγισμός συναισθημάτων πλημμύρισαν τη ψυχή μου. Συγκινήθηκα, θύμωσα, γέλασα, ένοιωσα ικανοποίηση. Το «Ένα χαμόγελο για τον Ορέστη» με ταξίδεψε στα παιδικά μου χρόνια, μου θύμισε την εφηβεία μου και μου υπενθύμισε πόσο όμορφο είναι να διαβάζεις ιστορίες με πρωταγωνιστές μικρούς ήρωες.

Μανώλη σε ευχαριστώ για το όμορφο ταξίδι και είμαι σίγουρη ότι το βιβλίο σου θα «αγκαλιαστεί» από αναγνωστικό κοινό."

Γρηγορία Μαχαλιά (Δημοσιογράφος, Εφημερίδα Πολίτης)

"Η ιστορία που μας αφηγείται το βιβλίο αφορά τον βίο και την πολιτεία του Ορέστη που σε μικρή ηλικία έχασε τη μητέρα του και μια γέρικη βελανιδιά αποτέλεσε το καταφύγιο και το εφαλτήριό του. Κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του αναζητά το χαμόγελο της μητέρας του και πολλές φορές το βρίσκει μέσα στη νέα του οικογένεια ενώ σιγά σιγά συνειδητοποιεί ότι το πένθος κάποια στιγμή τελειώνει και η ζωή συνεχίζεται. Οι καταστάσεις στις οποίες αναφέρεται το βιβλίο είναι σύγχρονες και ρεαλιστικές (ανεργία, ξενοφοβία κτλ.) χωρίς το χαρούμενο τέλος των παραμυθιών. Τα δυνατά συναισθήματα, η ασπρόμαυρη εικονογράφηση και τα μικρά κεφάλαια δεν κουράζουν τον αναγνώστη που ξεκινώντας να διαβάσει το βιβλίο δεν το κλείνει παρά μόνο όταν φτάσει στην τελευταία σελίδα!"

Μαρία Γιακουμή (δασκάλα)

Ένα χαμόγελο για τον Ορέστη

Κριτική του βιβλίου από τη Μαριάννα Πελαντή

(Εκπαιδευτικός, Μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Λογοτεχνίας ΠΤΔΕ Αθηνών)

Ο συγγραφέας μας εκπλήσσει ευχάριστα!

Πρόκειται για μια όμορφη νουβέλα. Το αφήγημα έχει ένα διακριτό γνώρισμα που ουσιαστικά συνενώνει τα πολλά μέρη του -εν είδη διηγημάτων- που αποτελούν το όλο, τον έντονο κοινωνικό προβληματισμό.

Οι ήρωες, η συμπεριφορά τους και οι συνθήκες ζωής, μας παραπέμπουν σε μια παλιότερη εποχή, ίσως στις δεκαετίες ανάμεσα στο 1970 και το 1990.

Η νουβέλα με μια φαινομενικά απλή και ευθύγραμμη αφήγηση εκθέτει με ευαισθησία και αμεσότητα, κάποιες φορές και με χιούμορ, τα σύντομα επεισόδια της καθημερινής ζωής ενός παιδιού, με χροιά έντονων βιωματικών στοιχείων, αν εξαιρέσουμε τα μοιραία γεγονότα που βιώνει ο Ορέστης.

Τα συναισθήματα περιγράφονται με ενάργεια και ψυχολογική γνώση ενώ επικρατεί ένα δυσοίωνο κλίμα ακόμα και στην περιγραφή ευτυχισμένων στιγμών.

Η πλοκή της ιστορίας αναπτύσσεται πάνω στο μοτίβο μιας δύσκολης παιδικής ηλικίας που έρχεται να τη «φωτίσει» και να τη «σώσει» η δεύτερη σύζυγος του πατέρα, μια δασκάλα καλή και γλυκιά χωρίς προκαταλήψεις και με ανοιχτό μυαλό. Το βιβλίο έχει το προσόν της πολυθεματικής διάστασης με μεγάλη γκάμα θεμάτων όπως η υιοθεσία, ο δεύτερος γάμος, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η αποτυχία στη σχολική επίδοση, η κατάθλιψη στους εφήβους, η ενδοσχολική βία κτλ.

Η αφήγηση που γίνεται σε χρόνο παρελθοντικό αφήνει την αίσθηση μιας αυτοβιογραφίας ενώ η χρήση των επιθέτων προσδίδει έμφαση σε χαρακτηριστικά και συμπεριφορές και αφορά κατά κύριο λόγο τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Συναντάμε έναν ωραία τρόπο γραφής με καθαρές και εύληπτες στη σύνταξη προτάσεις. Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο δίνει στο κείμενο αμεσότητα και φρεσκάδα. Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη αφήγηση που περιλαμβάνει την κοινωνική διάσταση (μέσα από τους έντονους προβληματισμούς) αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση (μέσω της προσπάθειας του Ορέστη να κατακτήσει τη ζωή).

Σημάδια εραλδικά όπως η αγαπημένη βελανιδιά ή το πιστό σκυλί ανοίγουν την Κερκόποτα του μοιραίου.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να αναγνωρίσουμε τον αξιακό κώδικα του Ορέστη που αποτυπώνεται στη φράση "θα κυριαρχούσαν οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της συνεργασίας και της εντιμότητας".

Θεματικά ο συγγραφέας ξαφνιάζει καθώς μέσα στη νουβέλα αναφύονται θέματα όπως το επαγγελματικό αδιέξοδο, τα ψυχολογικά προβλήματα, η εφηβεία, το κάπνισμα κυρίως όμως η πολιτική, ο στρατός και εντέλει ο θάνατος.

Ειδικά για την πολιτική ο συγγραφέας αφιερώνει ένα κεφάλαιο στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα και κυρίως καταδεικνύοντας την αγνότητα και τις καλές προθέσεις με τις οποίες εισέρχεται κάποιος σε αυτήν, αναγκασμένος κατόπιν να επιλέξει είτε να συμβιβαστεί σε ένα φαύλο και ανέντιμο σύστημα είτε να αντιδράσει και να πολεμήσει όπως κάνει ο φίλος του Ορέστη, ο Αλέξης είτε τέλος να το απορρίψει και να αδιαφορήσει όπως κάνει ο Ορέστης.

Ο συγγραφέας δίνει ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο τέλος που συγχρόνως λυτρώνει τον ήρωα και του χαρίζει ευτυχία. Τέτοιο τέλος σπάνια συναντάμε στην παιδική/νεανική λογοτεχνία.

Μαριάννα Πελαντή

Γράψτε τις εντυπώσεις σας

Ένα χαμόγελο για τον Ορέστη
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε